Visie werkgever en arbeidsongeschikte werknemer verplicht opnemen in het plan van aanpak

Als werkgever ben je samen met je werknemer verantwoordelijk voor de re-integratie van je arbeidsongeschikte werknemer. Vanaf 1 juli 2023 is het verplicht om naast de visie van werkgever, ook de visie van de werknemer op te nemen in het plan van aanpak en in de (eerstejaars)evaluatie. De arbeidsongeschikte werknemer kan hier zijn visie geven over bijvoorbeeld het advies van de bedrijfsarts of over passend werk (intern of extern) en de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen. Het doel hiervan is dat zowel werkgever als werknemer meer betrokken zijn bij het re-integratieproces. Deze actievere betrokkenheid moet ervoor zorgen dat de re-integratie meer succes zal hebben.

 

De wijziging geldt alleen voor de stukken die ná 1 juli 2023 worden opgesteld. Er geldt een overgangsregeling om te voorkomen dat werknemer en werkgever in de al opgestelde plannen van aanpak en/of (eerstejaars)evaluatie achteraf alsnog hun visie over de re-integratie moeten opnemen.  

 

Mocht er sprake zijn van samengesteld ziekteverzuim, maar zaten er minder dan vier weken tussen de 2 ziekteperiodes dan worden deze periodes bij elkaar opgeteld. Als hierdoor de eerste ziektedag voor 1 juli 2023 ligt, geldt de maatregel alleen voor de stukken die na de datum van 1 juli zijn opgesteld.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u hulp nodig bij de re-integratie van zieke werknemers, neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag. U kunt ons bereiken op info@dtpersoneelsadvies.nl of op 073-5510886.